Förut brukade jag vara lat och köpa frysta fisktärningar till fisksoppan. Men i lördags när jag handlade ville jag hitta ett ekologiskt alternativ, så det fick bli lax i portionsbitar och räkor istället. Efter att ha läst om den i vissa fall miljöförstörande odlingen av pangasius i Vietnam, som är en av fisksorterna som ingår i den färdiga blandingen, blev jag ännu mer övertygad om att detta var ett mycket bättre val!

Ett bra val av fisk och skaldjur kompletteras sedan med potatis och rotfrukter som är ett klimatsmart val vintertid eftersom det finns närproducerade varor att köpa.

 

Och här kommer receptet

280 g laxfilé (Garant, kravmärkt)
300 g frysta skalade räkor (Garant, kravmärkta)
2 stora morötter
2 palsternackor
4 potatisar
1 liten lök
1 fänkålsstånd (som jag tyvärr glömt att köpa den här gången)
1 1/2 liter vatten
salt
peppar
hackad körvel eller persilja
aioli (blanda 1 dl majonnäs med 2 vitlöksklyftor)

  1. Ta fram fisken och räkorna på morgonen och låt dem tina i kylen under dagen.
  2. Koka upp vattnet med lite salt. Skär potatis, fänkål och rotfrukter i bitar och låt koka i ca 10 minuter.
  3. Skär laxen i kuber, lägg i och låt koka ytterligare 10 minuter.
  4. Strax innan serveringen tillsätts räkorna och lite hackad körvel eller persilja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med aioli och ett gott bröd.

Smaklig spis!