I söndags när hela familjen samlades bjöds det förstås på vegetarisk mat och denna gång stod det en mustig kikärtssoppa på menyn. Jag hade inte hunnit baka klart helgens bröd, det fick jäsa ända tills måndag morgon, så det serverades surdegsbröd köpt på Vismarlövs bagarstuga. Gott det också, fast hembakt är snäppet bättre förstås. Den här tiden på året är det riktigt gott med soppor. Jag hittade för ett tag sedan detta recept på kikärtssoppa som jag gjort någon mindre justering på, ”Karin-fierat” alltså. God blev den och eftersom jag gjorde dubbel sats har den räckt till flera matportioner under veckan också. Effektiv matlagning!

 

Kikärtssoppa (4 personer)

2 dl råris
olivolja
1 gul lök
2 paprikor (röda eller gula)
3 vitlöksklyftor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1/2 tsk mald kanel
1 msk sambal oelek
2 burkar krossade tomater
8 dl grönsaksbuljong
1 burk kikärtor
1/2 citron, saft och finrivet skal

naturell yoghurt till servering

  1. Koka riset och ställ åt sidan.
  2. Fräs lök, vitlök och paprika i olja på låg värme i 10 – 15 minuter. Tillsätt kryddorna och fräs några minuter till under omrörning.
  3. Häll i  krossade tomater och buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Mixa soppan.
  4. Tillsätt ris och avrunna kikärtor, låt koka upp och sjud i några minuter. Smaka av med citronskal, saft och salt.
  5. Servera med yoghurt och ett gott bröd.
Vackert röd kikärtssoppa