Det är en fråga jag ställer mig och vet inte om jag har något bra svar. Hade jag börjat med att vara miljömupp hade jag kanske aldrig blivit golfare, men nu är jag ju golfaren som blev miljömupp. Jag började förhållandevis sent med golfen, det var ingen sport jag spontant intresserat mig för. Men när äldste sonen ville börja spela och jag hakade på, mest för att vara engagerad mamma, fastnade jag direkt. Det är en svår sport, för att inte säga obegriplig men också väldigt social. Det är en lång lektion i tålamod och ödmjukhet eftersom spelet går så upp och ner. Ibland går det jättebra och ibland går det inte alls. Men på något sätt är det ändå alltid kul.

Men åter till frågan; Hur kan man hålla på med sin favoritsport, oavsett vilken den är egentligen, med ett miljöfokus?

De största problemet med golfen ur ett miljöperspektiv rör transporter, energi, vatten, gödning och bekämpningsmedel, inte nödvändigtvis i nämnd ordning. Det finns helt klart golfanläggningar som har utmaningar inom dessa områden. Att bygga golfbanor i ökenområden kan t.ex verkligen ifrågasättas. Men det finns också många anläggningar som löser utmaningarna på ett bra sätt.

Värpinge golfbana utanför Lund har t.ex. får som betar av ruffen så slipper man klippa den. Lunds Akademiska Golfklubb är anlagd i ett naturreservat med många restriktioner kring när och hur man får klippa ruffområdena. Generellt i Sverige jobbar man också aktivt med att styra upp gödning av grönytor och hur man hanterar ogräsbekämpning. Många banor är också miljöcertifierade. Den kärva ekonomin för många golfklubbar gör också intresset för att spara energi ännu större.

Som enskild golfare försöker jag bidra på följande sätt:

  • spela på miljöcertifierade banor
  • propagera för mer miljötänk inom golfen
  • samåka till golfbanan
  • spela på miljöcertifierade bollar
  • förvara kall och varm dryck i dricktermosar för att slippa engångsmuggar och plastflaskor

Och jag hoppas att det kommer att fungera att spela golf i framtiden också!

Ekobollar