Helgens brödbak blev lite utöver det vanliga! Helt enkelt därför att det bakades till största delen på dinkel. Jag körde på mitt standardrecept, Bästa brödet, med följande proportioner: 85% fullkorn, 75% hydrering. Surdeg på vetemjöl special. Mjölsorter: 62,5% virvelmjöl av fullkornsdinkel från Warbro Kvarn, 22,5% stenmald fullkornsdinkel från Orga Kvarn, 15% vetemjöl special från Saltå Kvarn. Det fantastiska med virvelmjölet från Warbro Kvarn är att det är 100% fullkorn, men är lika lättbakat som ett siktat mjöl.

Brödet fick en härlig skorpa, ett vackert ljusbrunt inkråm och en helt underbar smak. Först var jag orolig att det skulle bli lite överjäst. Efter runddrivningen sprack det upp lite, så jag fick stoppa det i kylen direkt efter att jag lagt det i jäskorgarna. Men efter ca 12 timmar i kylen kändes det helt perfekt. Det sprack upp fint i ugnen och inkråmet var jämnt och fint. Men det bästa var förstås smaken. Jag bara älskar dinkel!

Dinkeldinkel
Goda mjölsorter: Stenmald fullkornsdinkel från Orga Kvarn och Virvelmjöl av fullkornsdinkel från Warbro Kvarn

 

Godastedinkel
Vackra och goda dinkelbröd! 85% dinkel, 85% fullkorn, 75% hydrering