Tyvärr går det inte att ha alla mina odlingar i form av amplar, på säkert avstånd från alla sniglar. Odlingarna i marknivå är extremt utsatta för de glupska typerna. Jag har med sorg i hjärtat studerat kålen jag sådde. Den grodde så fint, men sedan några dagar senare var alla de späda bladen försvunna. Jag satte ut några plantor basilika som vi beskurit senast vi gjorde pesto. De kommer ju snabbt igång igen, tänkte jag. Men ack vad jag bedrog mig. Sniglarna var snabbt där och fullkomligt skalperade plantorna. Vad göra?

Inget mer snigelgranulat i alla fall, märkte ingen effekt förra året. Lister till pallkragarna lät som ett bättre alternativ. Sagt och gjort, jag åkte iväg till Hornbach och inhandlade böjbara plastlister på rulle som klipptes till och sattes på insidan av en pallkrage. På Hornbach fick jag också ett annat tips på ett snällt snigelmedel, nämligen majsmjöl. Ja förstås, det är bara snällt mot miljön, inte mot sniglarna. De äter tydligen med förtjusning av majsmjölet, men klarar inte av att bryta ned det. De får förmodligen duktigt ont i magen innan de lämnar jordelivet. Men att klippa dem med sekatören är ju inte heller särskilt trevligt.

Jag hoppas att listerna gör riktigt bra nytta och att majsmjölet bara är ett komplement. Jag vill ju bara ha min sådd i fred!

Snigelspärrar