Ett av minnena från min barndoms jular var de fyllda formarna med sylt och grädde. Kakan är ett familjerecept som har gått i arv i generationer. Det är inte en mandelmussla utan en mördegskaka på smör, socker, mjöl och ägg. Jag har inte bakat kakorna på många år, men i år slog jag till med ett bak som överraskade alla, mest av allt mig själv. De är lite pyssliga eftersom degen ska tummas ut lagom tjockt i formarna. Sedan ska de gräddas och därefter på något sätt, helst fortfarande hela, komma ut ur formarna. Utmanande!

En fylld form är en perfekt avslutning på en god middag. Allra godast är att fylla kakorna med hjortronsylt. Vi förärades med en burk ekologisk hjortronsylt när vi hade öppet hus andra advent. Den kommer väl till pass nu. Tyvärr är kakorna snart slut. Goda, men väldigt odryga …

Lisas formar, uppkallade efter min mormor