I år ser jag fram emot en lång och avkopplande julledighet. Det är en riktig arbetstagarjul i år, med stora möjligheter att skapa en lång sammanhållande ledighet både före jul och i mellandagarna. Att det är mindre än två månader kvar till julafton börjar verkligen märkas, både i affärerna och bland samtalämnena. Det är lätt att ryckas med att detta och olika ”måsten” inför julen. Jag hade periodvis lite galna ambitioner kring vad jag ville åstadkomma, men har med tiden lärt mig att tagga ner ordentligt.

Men vissa saker behöver planeras ändå. Eftersom jag verkligen älskar att baka så är det dags att börja fundera på om jag ska göra några särskilda bröd till jul. Vörtbröd eller kavring är ju gott att ha på julbordet. Den andra advent brukar vi som tradition ha öppet hus och bjuda in vännerna på glögg, pepparkakor och lussekatter. Att baka pepparkakor finns numera inte på världskartan, alldeles för meckigt. Men lussekatter på surdeg vill jag gärna göra.

Efter att snabbt ha konsulterat kalendern kunde jag konstatera att antalet lediga dagar i november och december är försvinnade få. Men så brukar det ju vara. Det tenderar att bli mycket aktiviteter dessa månader. Så den lediga dagen jag hittade, söndagen den 16 november får helt enkelt ägnas åt lussekattbak. Och mjölet till både det och till julbröden inhandlades vid ett spontanbesök på Brödlabbet. Plus en mugg med vörtextrakt till vörtbrödet. Glöggen blandade jag till ikväll så att den kan stå och gotta till veckorna fram till andra advent. Resten av julmaten får vi ta lite som det kommer. Tendensen har varit mindre och mindre för varje år. Och det mår man ju förmodligen bara bättre av!

Till julbaket

Mjöl till julbaket. Och så vörtextraktet förstås, hyfsat likt kaffe! 🙂