Sillbordet i år fick sällskap av två nya vegetariska varianter, Janssons frestelse och palsternackor i senapssås. Det vi insåg är att det mesta av smakerna i julmaten kommer från de speciella julkryddorna. När jag fräste champinjonerna till Janssons frestelsen och hällde på kryddpeppar och kanel så smakade svampen helt plötsligt ansjovis. Häftig upplevelse! Den vegetariska senapssillen funkade på samma sätt. Den smakade faktiskt sill, tro det eller ej!

Vanlig inlagd sill och Jansson tillsammans med sina vegetariska kompisar

 

 

 

 

Vegetarisk Jansson

8 potatisar, skurna i tunna stavar
1 gul lök, skivad
1msk ströbröd

Frästa champinjoner
4 st färska champinjoner
0,5 krm kanel
0,5 krm kryddpeppar, mald
2 krm salt
1 msk smör el margarin

Gräddblandning
3 dl grädde
1,5 krm kryddpeppar, mald
5 st nejlikor, hela
1,5 tsk salt

  1. Koka upp grädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt dra i ca 15 min, sila bort nejlikorna och lägg i den skivade löken och koka upp igen. Låt stå och dra tills champinjonerna är stekta.
  2. Skär champinjonerna i stavliknande bitar och fräs dem i smöret. Krydda med kryddpeppar, kanel och salt.
  3. Varva champinjoner, lök och potatis i en ugnsfast form. Häll över grädden och strö till sist över ströbröd.
  4. Grädda i ca 1 timme och 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

 

 

Palsternackor i senapssås (8 portioner)

400 g skalade palsternackor
3 msk skånsk senap
1 msk strösocker
1 msk ättika, 12 %
2 msk hackad dill
3 msk matolja
salt
1 dl tunna schalottenlöksringar
1 dl små dillvippor

  1. Skär palsternackorna i klyftor. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten cirka 7 minuter. Kyl ner.
  2. Rör samman senap, socker, ättika och hackad dill, tillsätt sedan matoljan droppvis. Smaka av med salt. Blanda ihop senapssås och palsternackor, tillsätt schalottenlök och dill.

 

Vegetarisk Jansson
http://metrobloggen.se/julblogg/vegetarisk_janssons_frestelse/

 

Vegetarisk senapssill
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/palsternackor-i-senapss%C3%A5s/