Sonen ville baka kavring till julbordet, med surdeg förstås. Pain de Martin hade ett recept på sin blogg som sonen dubblerade och stuvade om mängden surdeg i för att bättre matcha min kraftfulla surdeg som jag gör på supermjölet från Brödlabbet. Resultatet blev ett mycket gott, och med tanke på all råg, väldigt nyttigt bröd. Degen är mycket speciell, man associerar lätt till en blandning av pepparkaksdeg och bruk som man använder när man sätter kakel. Men ett riktigt bra bröd blir det!

Jag lyckades komma över lite mera vört häromdagen, så jag kunde bara inte låta bli att baka en omgång till. Surdegsmani på hög nivå … 🙂

Kavringsdeg eller murbruk?

 

 

 

 

 

Julens goda kavring

 

 

 

 

 

Dag 1, kväll: Surdeg

100 gram rågsurdegsgrund
300 gram vatten
180 gram rågmjöl

Blanda ihop surdegen och låt den stå i rumstemperatur över natten, ca 12 timmar.

Dag 2, morgon: Deg
Surdegen från gårdagen
400 gram turkisk yoghurt (alternativt 500 gram flytande yoghurt, minska då vattenmängden med 100 gram)
540 gram varmt vatten (blandat med yoghurten ska det bli fingervarmt)
1210 gram rågmjöl
100 gram vört
150 gram sirap
2 tsk hel kummin
30 gram salt

  1. Blanda ihop alla ingredienserna i en stor skål och låt vila i rumstemperatur eller något svalare. Räkna med att det tar hela dagen tills degen har jäst upp.
  2. Kladda ner degen i tre smorda formar (1 1/2 liters). Ställ att jäsa i svalen eller i matkällare över natten, ca. 12 timmar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Ställ in formarna, sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Grädda totalt ca. 1 timme.