Årets julbord bjöd på några riktigt goda och nyttiga kålrätter. Egen grönkål skördades på julafton, förvälldes och gräddstuvades. Brysselkål kokades och serverades med rostad lök och granatäpple. Och rödkål tillsammans med fikon och äpplen kokades med rött vin och kryddor. Gott, gott!

Riktigt goda kålrätter och vegetariska köttbullar och sedan lite vanliga köttbullar, prinskorv och skinka

 

 

 

Gräddstuvad grönkål

grönkål
grädde
skinkbuljong, köttbuljong eller god japansk soja
salt och peppar

  1. Repa grönkålen och förväll ca 5 minuter.
  2. Häll bort vattnet och tillsätt lite grädde. Låt koka upp. Smaka av med buljong eller soja och salt och peppar

 

 

Varm brysselkålssallad

Brysselkål
Schalottenlök
Rödlök
Rapsolja
Solroskärnor
Valnötter
Granatäpplekärnor
Salt & peppar

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skala och halvera några schalottenlökar. Skala och klyfta rödlök. Lägg lökarna i en oljad ugnsfast form, rör om så att lökarna blir oljade. Salta, peppra och ställ in i ugnen. När lökarna är genommjuka och vackert gyllene ta ut dem ur ugnen.
  3. Rensa brysselkålen från de ibland fula yttersta bladen och skär bort den lilla stjälkstumpen. Koka dem sedan precis genomkokta (eller ännu hellre – ångkoka dem).
  4. Häll av kokvattnet från brysselkålen och blanda den med lökarna i en vacker skål.
  5. Rosta solroskärnor tillsammans med bitar av valnöt i torr panna och strö dem över anrättningen. Toppa med granatäpplekärnor.

 

 

Kryddinkokt rödkål med äpplen och fikon

500 g rödkål, strimlad
1 schalottenlök, finhackad
2 msk smör
2 dl rödvin
1 msk honung
1 bit hel kanel
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
2 svenska syrliga äpplen, skalade
5 torkade fikon
1/2 tsk timjan
salt

  1. Fräs kål och lök blanka i smör.
  2. Tillsätt vin, honung och kryddor. Låt sjuda tills kålen känns mjuk, cirka 10 minuter.
  3. Skär äpplena i små tärningar och fikonen i småbitar. Blanda dem i kålen mot slutet av koktiden.
  4. Krydda med timjan och salt. Servera kålen varm eller kall.

Den godaste rödkål jag ätit!

Recept i ICA-kuriren:
http://www.icakuriren.se/mat-dryck/recept/kryddinkokt-r%C3%B6dk%C3%A5l-och-%C3%A4pple-med-fikon/