Utbudet av ekologiska varor i frukt- och grönsaksdisken har definitivt ökat på senare år och jag tycker att det är lite intressant att jämföra dessa varor med motsvarande konventionellt odlade. Det man bland annat kan lägga märke till är skillnaden i storlek. När jag skulle köpa vitkål till förra veckans kålpudding hittade jag till min glädje ekologisk vitkål. Ett vanligt kålhuvud är ofta stort som en fotboll, men detta ekologiska var snarare som en handboll och vikten var ungefär hälften. Det är tydligt att konstgödningen får kålen att växa så det knakar. Till vilket pris kan man dock undra. Förutom negativ miljöpåverkan, smak och näringsinnehåll kanske …

Även när man jämför ekologiskt och konventionellt odlade citrusfrukter är skillnaden i storlek markant. Men om man står ut med att köpa apelsiner som är lite mindre så vågar man istället använda skalet på dem. Kanske man skulle ta och göra lite apelsinmarmelad. Det är förvisso inte jättenyttigt, men en liten klick någon gång ibland kan man väl få unna sig på ostsmörgåsen.

En ekologisk produkt som däremot är betydligt större än man normalt förväntar sig är den ekologiska kycklingen från Bosarp (finns t.ex. att köpa på Malmborgs i Lund och Green Matmarknad i Malmö). De brukar ligga på ungefär 2 kg. Detta är inte på grund av att de proppas fulla med en massa sojamjöl. Ekologiska kycklingar får inte äta sånt. De får istället äta normalt foder och tillåts att växa långsamt. Mycket goda är de!

Men med undantag för kycklingen så är ofta de ekologiska produkterna lite mindre till storleken. Istället är de nyttigare både för oss och miljön. Och som jag brukar säga: Less is more!