På våren när det är dags att sätta potatis och så frön för glatta livet är fin jord en bristvara. Jorden i pallkragarna behöver förbättras och en mängd krukor ska fyllas med ny jord. Numera försöker jag minimera inköpen av jordsäckar. Inte minst för att det faktiskt är rätt dyrt med jord, åtminstone om man vill köpa ekojord. För att slippa köpa jord behöver befintlig jord förbättras på olika sätt. Jag har hittills arbetat med tre olika metoder; kallkompost, varmkompost och gräsklipp. I år har jag lagt till ytterligare ett sätt, nämligen bokashi.

Jag har ändå behövt köpa några säckar för att ha till tomatplantorna och för att fylla på där det behövts. Annars har jag blandat friskt! Gammal jord, bokashi, grova bitar från kallkomposten, finfördelad kallkompost, varmkompost och gräsklipp. Och jorden har räckt till det mesta, både till de gamla odlingarna och några nya pallkragar. Vi köpte ett miniväxthus som placeras på pallkrage för att ha till gurka, squash och paprika. Det gjorde jag två kragar högt så det krävde en hel del jord. Dessutom insåg jag att jag behövde byta ut några trasiga pallkragar. Den med jordärtskockor valde jag dessutom att höja en nivå och lägga väv i botten för att försöka förhindra att skockorna rymmer. Får se om det lyckas.

Nu är alla pallkragar utom två iordninggjorda. Under säsongen kommer näring tillföras hela tiden genom gräsklipp och nästa år kommer det förhoppningsvis finnas mer bokashi från min jordfabrik att använda.

 

 

Blanda ut bokashi
Bokashin får stå två veckor och gotta till sig när hinken är fylld. Därefter kan den blandas med jord som inte behöver vara av någon högre kvalitet. Slutresultatet blir fin jord.

 

Jordfabriken
Bokashin blandad med jord får stå ytterligare två veckor sedan är den klar att användas. Rena rama jordfabriken!

 

Tömma varmkomposten
Tömde varmkomposten som stått orörd hela vintern. Hade inga förväntningar på att den skulle vara så fin, men den var över förväntan fast jag inte pysslat om den. Den användas för att förbättra jorden i pallkragen där jag odlar sallad.

 

Miniväxthus
Minimalt med köpejord i det nya miniväxthuset. Bottnade med de grova bitarna från kallkomposten, sedan gräsklipp och finfördelad kallkompost och toppade med lite planteringsjord.

 

Squash
Squash planterad i kruka med bokashi blandad med gammal jord. Det blir nog bra det!

 

Nya pallkragar
Utbytta pallkragar och en nivåhöjning i den ena lådan för att hålla jordärtskockorna på plats. Kompostjorden och lite gräsklipp kom väl till pass.