Födelsedagar i vår familj firas traditionsenligt med uppvaktning på sängen med tårta. När barnen var små var det självklart hembakt tårta, men på senare år har jag varit bekväm och mer och mer valt den enkla utvägen att köpa en fryst tårta i affären. Men ärligt talat är det inte så särskilt svårt eller tidskrävande att göra en egen tårta. Det blir både godare och nyttigare genom att man slipper de tillsatser som oftast  används i köpta tårtor. Så dotterns födelsedagstårta fick bli en hembakad denna gång. Inga klagomål från familjen! 🙂

Hembakad tårta – risk att jag får göra om det!

 

 

 

 

 

 

 

Enkel gräddtårta

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 ägg
1 msk socker
1 tsk äkta vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
1 1/2 dl grädde (valfri sort)

frysta bär (jag tog björnbär)
2,5 dl vispgrädde
garnering

  1. Gör tårtbottnarna: Vispa ägg och socker pösigt. Rör i mjöl, potatismjöl och bakpulver som blandats separat. Häll i smord och bröad springform och grädda i 175 grader ca 35 minuter.
  2. Gör vaniljkrämen: Vispa ihop ägg, socker, vaniljsocker och potatismjöl i en skål. Koka upp grädden och häll över äggblandningen. Vispa och häll tillbaka i kastrullen. Sätt på spisen och rör tills krämen tjocknat. Häll upp i skålen och strö socker över så att det inte blir skinn på krämen. Låt kallna.
  3. Dela kakan i tre bottnar. Lägg frysta bär på den understa. Lägg på mellersta lagret. Bred på vaniljkrämen. Lägg på översta lagret och ställ tårtan i kylen över natten för att safta till sig.
  4. Vispa grädden och bred över tårtan. Garnera.
Ät och njut!