Eftersom vi lagar mycket asiatisk mat så använder vi en hel del ingefära, en underbar krydda. Jag har alltid kämpat både med att skala och riva ingefärsknölarna på något vettigt sätt. Resultatet blir oftast att man skalar bort onödigt mycket med potatisskalaren. Och att riva är inte heller lätt eftersom knölarna dessutom är trådiga. Mycket svinn kan man konstatera. Och svinn ogillas!

Men på senare tid har jag insett finessen med att hacka istället för att riva. På det sättet kan man utnyttja hela den skalade biten ingefära. Nyligen läste jag dessutom ett kanontips om hur man skalar på bästa sätt. Man tar helt enkelt en tesked och skrapar bort skalet på knölen. Med skeden som verktyg kommer man åt mycket bättre och får ner svinnet till ett minimum. Jag testade förstås och kunde konstatera att detta funkade klockrent! Så nu kan vi njuta av ännu mera ingefära. Eko såklart!

Skala ingefära
Minimalt svinn och man kommer åt överallt

 

Hacka inte riva
Hacka istället för att riva och trassla