Våra familjemiddagar blir numera vegetariska eftersom ena sonen och flickvännen är vegetarianer. Nu senast blev det på önskemål indiskt tema. I Indien är ungefär 30% av befolkningen vegetarianer, så det finns mycket inspiration att hämta från det indiska köket. Jag har alltid varit förtjust i indisk mat och att få besöka Indien var en dröm. Denna dröm gick i uppfyllelse för några år sedan då jag besökte Chennai på en tjänsteresa.

Indien är ett land som nog inte kan lämna någon människa oberörd. Vänliga människor, fantastiska miljöer, underbar mat och samtidigt denna obegripliga mix av välstånd och värsta tänkbara missär. Som svensk är det svårt att förstå hur man kan acceptera dessa enorma skillnader. Av religiösa skäl äter man bland annat inte kor i Indien. Fast jag mycket väl visste att man kan förvänta sig kor på gatorna i Indien så är det lite av en chock när man ser den första. ”Titta, en ko på gatan …” Huruvida de indiska korna har ett bättre liv än de svenska så tillåter jag mig att tvivla. De exemplar jag såg var ena magra stackare. Mycket att äta verkade de inte heller ha. Det låg mest sopor på gatorna. Men de slipper som sagt att bli uppätna!

Den vegetariska livstilen och de goda kryddorna tilltalar mig mycket. Jag köpte med mig lite kryddor som har kommit väl till pass. Middagen denna gång bestod av en buffé med blomkålsgryta, linsgryta, raita, ris och naan. Recept finns i separata inlägg. Gott blev det!