Jag har funderat en del på hur mycket vatten vi gör av med, speciellt det vatten som går till dusch och bad. På morgonen är jag ofta trött och lite seg och har en tendens att ”fastna” lite för länge i duschen. Kanske skulle någon form av timer hjälpa till att speeda upp duschandet och därigenom minska vattenåtgången, vilket skulle vara bra både för miljön och för plånboken.

Att minska den direkta åtgången av vatten i hushållet är förstås bra, men jag har inte insett förrän nu hur stor den dolda vattenförbrukning är. Ett inlägg på Minplanet.se beskriver detta. För att producera ett kilo nötkött går det t.ex. åt 16000 liter vatten, vilket motsvarar 80 badkar. Äta kött är alltså betydligt sämre än att duscha någon minut extra. En kopp kaffe kräver 140 liter vatten. Även bomullsodlingar är oerhört vattenkrävande. Att sedan denna typ av produktion sker i områden med vattenbrist gör inte saken bättre.

Vad kan man då göra? Konkreta bra tips är att äta mindre kött, dricka mindre kaffe och dra ner på klädinköpen. Genom att välja miljcertifierade produkter så kan man också säkra att hänsyn tagits till att minimera vattenförbrukningen i produktionen. Något att tänka på!

http://www.minplanet.se/aktuellt/2326-det-loemska-virtuella-vattnet