Genomsnittssvensken bidrar varje år med ca 7 ton växthusgaser. Globalt skulle utsläppen behöva komma ner till 1-2 ton per person och år. För att det ska vara möjligt så måste vi i västvärlden vara beredda att ändra vår livsstil. Det är definitivt inte en förändring som sker över en natt, men någonstans måste man börja. Att förvänta sig att det händer något politiskt den närmaste tiden är nog att hoppas för mycket. Politiker som strävar efter att ”försämra” för väljarna gör sig ju omöjliga.

Men som inidivid kan man ju antingen välja att stoppa huvudet i sanden eller försöka göra något i det lilla. Genom att göra lite mer kloka val kring resor, val av bränslen och vad vi äter så kan vi ju faktiskt göra skillnad. I projektet Klimatvardag som beskrivs nedan lyckades deltagarna att få ner sina utsläpp med nästan ett ton per år.

Vad gör vi för aktiva val just nu i familjen? Att äta mindre kött gör definitivt skillnad, likaså att välja bussen istället för bilen till och från jobbet. Genom att minska nötköttkonsumtionen från 80 kg till 20 kg per år kan man spara in 300 kg utsläpp. Att åka buss till jobbet under ett år sparar ett ton. Det går alltså rätt snabbt att skapa en skillnad som märks. Tänk om bara fler gör likadant!

Länkar
http://www.sydsvenskan.se/skane/klimatsmartast-i-skane/
http://www.sydsvenskan.se/bil–trafik/ny-teknik-kan-kapa-utslappen/
http://klimatkontot.se/

 

1 kilo koldioxid motsvarar:

4 237 laddningar av mobiltelefonen
500 timmars användning av en bärbar dator
282 timmar tänd glödlampa
104 timmars tv-tittande
424 koppar te
69 morötter
30 äpplen
10 bananer
3 tomater
3 liter mjölk
2 hekto nötkött
6 kilometer med bil
9 kilometer med flyg
67 kilometer med tåg

FAKTA/En sjundedel av Svenssons utsläpp
I Skåne pågår projektet Klimatvardag sedan 2010. Det drivs av Hållbar utveckling Skåne och privatpersoner får lära sig om miljö-, energi- och klimatfrågor.
Akiko Frid deltog det första året och nådde lägst utsläpp av växthusgaser av alla deltagare, totalt 0,9 ton per år.
I genomsnitt sjönk utsläppen med knappt ett ton per deltagare under året, från 7,3 ton per person och år till 6,4 ton.
Det nuvarande projektet avslutas i maj 2013.

FAKTA/Utsläppen räknas på olika sätt
Varje svensk släpper i genomsnitt ut cirka sju ton växthusgaser per år. Om offentlig konsumtion och importerade varor räknas in blir siffran högre. Om export av till exempel stål och pappersmassa som produceras med ”ren” el tas med blir siffran lägre.
Utsläppen per person är lägre än i andra motsvarande i-länder eftersom vi använder mindre mängd fossila bränslen till elproduktion och uppvärmning.
På t ex klimatkontot.se kan privatpersoner uppskatta sina utsläpp av växthusgaser.
Källa: Hållbar utveckling Skåne, Naturvårdsverket m fl

FAKTA/67 kilometer tåg eller 3 tomater?
Webbplatsen carbon.to (skapad av KTH i Stockholm) jämför utsläpp av växthusgaser för olika varor.
Siffrorna bör ses som uppskattningar, klimatbelastningen skiljer sig exempelvis åt mellan en liten miljöbil och en stor bränsleslukande bil, mellan äpplen som har plockats hemma i trädgården och äpplen som har importerats från ett avlägset land.