Det finns studier som påvisar att antalet insekter drastiskt minskar och orsaker som nämns är det moderna jordbruket och användning av bekämpningsmedel. Konsekvenserna av det kan bli förödande för pollineringen av växter. Men det finns olika sätt att hjälpa till att skapa bättre förutsättningar för insekterna och bidra till biologisk mångfald. Och vi kan alla hjälpa till, här är några enkla saker jag har gjort:

  1. Jag fick ett insektshotell i present och det sitter nu på väggen till friggeboden och erbjuder inkvartering för insekter. Ingen hyra debiteras!
  2. Inga ogräsmedel används i vår trädgård så det frodas en hel del ogräs i både rabatter och i gräsmattan. Besökare som själva häller ut en massa Stroller i sina gräsmattor och håller dem perfekt ogräsfria tycker förmodligen att det ser ovårdat ut. Men det bjuder jag på! Vi rensar bort det värsta men många av ogräsen tycker jag är riktigt fina som maskrosor, tusenskönor och klöver. Och de innebär mera mat till insekterna.
  3. Jag har gjort en enkel bivattnare i form av en assiett med kulor som jag fyller med vatten. Även den lilla dammen i vår trädgård hjälper insekterna att hitta vatten och dricka på ett enkelt sätt.
  4. Genom att vara bifadder stöttar jag den lokala biodlingen. Som tack för hjälpen får jag en burk primörhonung att njuta av. Underbart god är den och väldigt nyttig.

På dessa enkla sätt bidrar jag i det lilla och hoppas att fler blir inspirerade och gör likadant. Det gäller allas vår framtid!

Insektshotell
Nu sitter det ett insektshotell på friggeboden

 

Ogräs
Gräsmattan är full av olika sorters ogräs, vissa är vackrare än andra

 

Bivattnare
En bivattnare underlättar för bin och andra insekter att dricka

 

Bifadder
Som bifadder bidrar jag till ett nytt bisamhälle

 

Första honungen
En burk godaste primörhonung