Sista oktobersöndagen bjöd på fint väder och läge att ägna lite tid åt odlingarna. Jag plockade upp de sista palsternackorna och morötterna, några rödbetor och chilifrukter och de allra första jordärtskockorna. En del av detta kom till användning redan idag. Dottern och jag hade planerat in en matlagningsdag och hon ville att jag skulle lära ut att göra riktigt goda köttbullar. Tja, köttbullar är ju inte riktigt någon av mina standardrätter längre, men gamla takter brukar ju sitta i. Tillsammans gjorde vi en rejäl sats köttbullar som räckte både till kvällens middag och ett antal matportioner som dottern fick med sig hem. Som oftast känner jag mig inte särskilt sugen på kött, så jag nöjde mig med att smaka på provköttbullen som vi stekte för att kolla kryddningen. Jag var helt nöjd med min rimmade lax till kvällsmat. Men resten av familjen som inte får kött så ofta uppskattade söndagslyxen. Till köttbullarna serverade vi hemlagad brunsås, potatis- och morotsmos och kokta rödbetor. Morötter och rödbetor från trädgårdslandet.

Eftersom jag ändå skulle baka var vi lite rationella och stekte köttbullarna i ugnen. Har aldrig testat det förut, dumt nog, för det var ju väldigt smidigt. Det går mycket snabbare och man slipper allt stekos. När vi var färdiga var det bara att höja temperaturen ytterligare och strax in med första omgången surdegsbröd.

Imorgon är planen att äta upp resten av dagens skörd. Tänkte mig en pastarätt med broccoli, rostade rotfrukter och gratinerad chili. Med så fina råvaror är förväntningarna på en god köttfri måndagsmiddag stora. För imorgon är det ju Meatfree Monday eller hur?

Oktoberskörd
Oktoberskörd

 

Köttbullar i ugn
Ekoköttbullar i ugn