Brist på tid och en ond arm har begränsat mina aktiviteter i trädgården den senaste tiden. Men igår trotsade jag värken och det ihållande duggregnet och ägnade lite tid åt att gräva upp lite rotfrukter och skörda all chili och de allra sista gurkorna.

Palsternackorna hade jag ingen tur med i år, det var få som grodde/inte blev uppätna. Potatis blev det däremot gott om, både den jag avsiktligt satte och den som grodde oplanerat lite här och var. Nästa år ska jag vara lite mer tuff mot de växter som ”är på fel plats”. Särskilt potatisen tar lätt över och konkurrerar ut det som egentligen ska växa. Att på friland kunna skörda gurkor i slutet på oktober är en riktig bonus. Hösten har verkligen varit mild.

Chilin borde egentligen ha skördats för länge sedan. Den svarta jalapeñon var inte längre svart utan mera röd. Både den och jamaican bell som ska vara en ”snäll” chilisort blev det ordentligt drag i. Jalapeñon och en del av jamaican bell skivade jag och lade in i salt ättikslag. Den ska nu stå och mogna ett antal veckor och kommer sen smaka härligt under vinterns tacokvällar. Resten av jamaican bell testade jag att göra en grön sambal oelek på, en stark och syrlig sås att smaksätta pastarätter med.

I trädgården återstår nu höstsådda morötter, jordärtskockor och svartkål som förhoppningsvis kan skördas under kommande månader.

kaos-i-tradgardslandet
Kaos i mitt försummade trädgårdsland …

 

potatis-och-palsternacka
Potatis och lite, med betoning på lite, palsternacka grävdes upp

 

sista-gurkorna
De allra sista gurkorna

 

chiliskord
Black (red!) jalapeño och jamaican bell

 

3xchili
Chili x 3, inlagd jalapeño och jamacian bell samt grön sambal oelek