I våras köpte jag en physalisplanta i en trädgårdsbutik. Eftersom vi inte har något växthus har den fått stå i söder på uteplatsen, så varmt och skyddat som möjligt. Så värst mycket bär har vi inte hunnit få på den, men vi har plockat några i alla fall. De som har däremot gett fin utdelning är de små gyllenbärsplantorna som jag drivit upp från frön som jag fått av en gammal klasskamrat som intresserar sig särskilt för att samla fröer. Väldigt lättodlad växt som sätter nya bär hela tiden.

Gyllenbär är en låg växt med bär som ser ut precis som physalis men är lite mindre. De smakar ungefär likadant, något mindre syrliga dock. Jag brukar plocka en näve när jag varit ute och skördat annat i trädgården. Ett välförtjänt litet mellanmål. Till nästa år ska jag försöka driva upp fler plantor. Det skulle vara kul att testa att göra något med bären mer än att bara stoppa dem rakt in i munnen. Någon marmelad kanske, eller lägga dem i morgonsmoothien. Tacksamma att odla var de absolut, särskilt jämfört med den stora physalisen.

Gyllenbär
Gyllenbär

 

Gyllenbär omogna
Omogna bär

 

Physalis o gyllenbär
Physalis och gyllenbär

 

Stor o liten
Stor och liten godsak