Idag på matsedeln stod det grön ärtsoppa (ärtpuré). Det blir lite annorlunda att göra ärtsoppa på gröna, frysta ärter istället för på de traditionella torkade gula. Inte dumt alls faktiskt. Och jag behöver väl inte påpeka att alla ingredienserna (utom pepparroten) hittade jag ekologiska alternativ för i affären. Buljong är en produkt som innehåller mycket tillsatser så jag blev mycket nöjd när jag hittade Kung Markattas Kravmärkta buljongpulver på Green Matmarknad. Den här soppan är alltså inte bara grön till färgen …

Till soppa passar det bra med ett gott hembakt bröd så jag inventerade frysen igår och upptäckte att den var ganska tom på bröd. Åtgången på bröd har ökat radikalt den senaste tiden. Tur att jag har mitt superenkla surdegsbröd som är smidigt att slänga ihop så här mitt i veckan. Extra gott blev det förstås nu med nybakt bröd!

Grön ärtsoppa med sting

600 gram frysta ärter
8 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksbuljongpulver
2 msk mjöl
2 msk smör
salt, peppar och pressad citron efter smak
2 dl creme fraiche
3 msk riven pepparrot

  1. Koka ärter, buljongpulver och vatten i ca 10 minuter.
  2. Mixa soppan med stavmixer.
  3. Blanda smör och mjöl och red soppan med blandningen.
  4. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  5. Blanda creme fraiche med riven pepparrot, helst färsk, men från burk funkar också.
  6. Servera soppan med pepparrotsröran och ett gott bröd.

Smaklig spis!