Fastän vi bor mitt i ett villasamhälle, långt ifrån skog och natur, så finns det en hel del ätbart i närområdet. Då tänker jag inte på innehållet i mina pallkragar i trädgården utan på frukt och bär i parkerna. På sommaren plockar jag fläderblommor och gör saft. Hade en idé om att även plocka lite av bären nu på hösten, men det blev tyvärr aldrig av.

En stor krikonbuske på vägen till busshållplatsen bidrog med lite extra bär till frysen. Jag har även plockat nypon för att frysa och torka. Söder om Malmö hittade jag superbären havtorn, så jag testade att plocka lite. Utmaningen med havtorn är att buskarna är riktigt taggiga och besvärliga och bären väldigt ömtåliga. Men det hamnade några deciliter i frysen för att ge våra smoothies en extra boost.

Slånbär har jag också passat på att plocka i närområdet under hösten. Dessa kärnade jag ur, lite tidsödande men värt besväret. Även slånbär är riktigt nyttiga bär som jag gärna lägger i smoothies. Lite sträva är de även när de varit i frysen, men utblandat med annan frukt blir det gott.

Det finns med andra ord mycket att fynda på nära håll och snart är frysen alldeles full! 🙂

Havtorn
Havtorn

 

Slånbär
Slånbär

 

Slånbär för frysen
Urkärnade slånbär redo för frysen