Skafferirensningen har nu tagit mig till den torkade frukten och skålen med nötter som är kvar sedan i julas. Dags att göra något bra av detta, så varför inte piffa upp ett bröd med alla dessa godsaker. Sagt och gjort fram med skålen med nötter och nötknäpparen. Själv brukar jag inte äta nötter från gottebordet så jag brukar inte prova att knäcka nötter. Men jag insåg snabbt nu varför det är så mycket nötter kvar. Vår nötknäppare är helt enkelt usel. Det tog evigheter att få ihop de 5o gram hasselnötter jag behövde till baket. Mandeln var ännu svårare att knäcka. Jag gav upp efter ett tag och fuskade och tog färdiga mandelkärnor, resterna från julens glöggfikor.

Till slut hade jag en fin blandning av hasselnötter, valnötter, mandel, fikon, aprikoser och russin. Tillsammans med muscovadosocker och lite stött kardemumma ska detta bli en fin smaksättning på rågbrödet som nu står och jäser. Ser fram emot ett gott bröd ikväll. Och det finns nötter kvar till ytterligare ett bak. Får muta maken så att han hjälper mig med nötknäckningen då …

Brödbak nästa!