I en familj som gillar mexikansk mat går det åt en hel del salsa. Ett alternativ är att köpa någon av de färdiga salsor som finns i butikerna. Tyvärr har jag inte hittat några ekologiska alternativ, inte heller någon salsa som är helt fri från tveksamma ingredienser. Varför ska salsa innehålla modifierad majsstärkelse t.ex. Dessutom innehåller dessa produkter ofta onödigt mycket socker. Men det finns faktiskt ett alternativ. På 15 minuter kan man göra sin egen salsa med de finaste råvaror och dessutom mycket billigare. Så här brukar jag göra:

 

Salsa

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olja
några torkade röda chilifrukter
1 paket krossade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk balsamvinäger
1 råsockerbit

  1. Fräs lök och vitlök några minuter i en kastrull utan att det tar färg.
  2.  Tillsätt krossade chilifrukter efter smak (eller mod) och resten av ingredienserna.
  3. Låt koka ca 10 minuter.

Resultatet blir drygt 500 gram hemlagad, ekologisk och mumsig salsa, helt fri från tillsatser. Detta till en kostnad av 12 kr högt räknat. Svårslaget eller hur?