Om man vill behålla lite miljöfokus i efterdyningarna av Earth Hour, vad kan man då göra för bra val när påskmaten planeras? Jag har inte börjat planera några detaljer ännu, men har några idéer om hur jag vill lägga upp påsken i grova drag. Min övergripande ståndpunkt är som vanligt att ”övervägande handla ekologiska, närproducerade varor efter säsong”. Hur gör man då god påskmat på detta sätt?

  • Sill är både nyttigt och en helt ok fisk att äta ur ett miljöperspektiv. Sillinläggningar och Janssons frestelse fungerar alltså alldeles utmärkt.
  • Laxen funderar jag på att helt hoppa över i år. Jag har inte hittat ekologisk rökt lax i någon affär. Rökt makrill skulle kunna bli ett alternativ.
  • Ägg ska vi väl äta, dock  i rimliga mängder och givetvis ekologiska. Kaviaren till äggen kan med fördel inhandlas på Ica. Deras ekologiska är mycket prisvärd.
  • Lamm är vanligt på påskbordet. Om det hamnar på vårt bord måste det vara ekologiskt. Samma sak gäller för eventuell påskskinka.
  • Brödet kommer jag inte kunna låta bli att baka själv. Surdegsbakandet är vanebildande …
  • Mycket rotfrukter kommer det att bli och lite grönsaker också. Frysta grönsaker fungerar faktiskt också bra om det inte finns några bra färska alternativ.
  • Lite choklad och godis kommer nog också att slinka ner. Nåt eko-godis ska jag väl kunna hitta! 🙂

På Naturskyddsföreningens hemsida finns tips för både ”nybörjare och nördar” om bra miljöval i butiken. Jag känner mig lite som bådadera samtidigt …
http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fem-myter-om-mat/latt-att-valja-ratt/