Plastpåsar är väldigt praktiska att förvara bröd och andra typer av livsmedel i. Däremot är de inte så miljövänliga och man kan också fundera kring hur hälsosamt det är att förvara maten i emballage av plast. Jag försöker reducera användningen av plast så mycket det går, men just bröd har jag tyckt varit knepigt. Ett tips som jag läste i Pain de Martins blogg är att helt enkelt ställa brödet på skärbrädan med snittytan nedåt. Detta fungerar bra med ljusa bröd som inte är så stora och äts upp relativt snabbt. Skorpan på brödet hålls på det sättet knaprig, i plastpåse blir den istället tråkigt mjuk och seg. Om brödet varar så länge att det börjar bli ordentligt torrt så kan man göra god bruschetta på det. Det passar ju bra nu under grillsäsongen.

Ett grovt bröd kan förvaras insvept i en handduk istället för i plast. Det funkar också bra. För förvaring i frysen har jag dock inte hittat något bra alternativ till plastpåsar. När jag bakar lite större mängder bröd är det väldigt smidigt att skiva upp brödet och sedan förpacka i påsar. För att vara lite miljövänlig kan man dock återanvända plastpåsar. Detta var en självklarhet för den äldre generationen, men vi som är lite yngre verkar tycka att det är småsnålt och ocoolt.

Det bästa sättet att slippa fundera så mycket kring förvaringen är förstås att baka lagom mycket i taget och äta upp det medan det är färskt. Nybakat bröd är ju allra godast!

En smörgås är aldrig långt borta!

 

 

Är det förresten någon bloggläsare som har tips på andra sätt att frysa bröd än i plastpåsar?