Det kan hända ganska mycket på en månad. Nya vanor kan grundläggas och t.o.m. etableras. För en dryg månad sedan körde jag bil till jobbet i stort sett varje dag. Nu åker jag buss och det känns som om jag aldrig gjort annat. Vi människor är väldigt anpassningsbara och även om det kan vara ett motstånd eller en tvekan inför förändringen så kan den gå ganska smidigt när den väl inletts och motivationen finns.

Vad har då hänt under min första månad som miljöbloggare? Till att börja med så har jag bloggat en hel del, detta är inlägg nr 59 på en dryg månad. Hyfsat produktivt! När jag drog igång bloggen hade jag många idéer om vad jag ville skriva om, men jag trodde att dessa skulle börja sina efter ett tag. Det känns inte som att den risken är så stor längre. När man har fokus på ett speciellt område så lägger man märke till mycket mer än man skulle gjort annars, t.ex. ser gravida kvinnor andra gravida kvinnor och barnvagnar överallt. Tips till nya inlägg kommer från kommentarer i bloggen (tack för dessa!), från diskussioner med familj, vänner och arbetskamrater och från tidningsartiklar m.m. Processen är alltså i full gång och fortsättning följer. Nu en sammanfattning så här långt.

Resor

Efter en lite seg start är det sedan de senaste veckorna buss som gäller för att komma till och från jobbet. Det tar förvisso lite längre tid, men tiden på bussen kan användas till precis vad jag själv vill. Jag kan jobba, läsa eller bara koppla av. Att ha de här stunderna som helt och hållet är mina känns faktiskt som lite vardagslyx. Igår var det dags att köpa en ny period. Jag valde nu att utöka kortet med fler zoner så att jag även kan åka till Malmö. Något besök på Green Matmarknad efter jobbet kanske … Notan för bensin den här månaden blir verkligen inte stor, skönt med tanke på det rekordhöga bensinpriset.

Inköp

Från en förhållandevis liten andel ekologiska inköp har jag successivt börjat köpa mer och mer ekologiskt. När jag handlar idag letar jag också mera aktivt efter ekologiska alternativ och blir sur när jag inte hittar dem. Jag försöker anstränga mig att inte slentrianmässigt köpa sallad, tomat och gurka utan väljer rotfrukter och grönsaker efter säsong. Frysta alternativ blir det också en del, bl.a. broccoli och ärter. Jag handlar det mesta på Willys, där jag trivs och hittar bra ekologiska alternativ för de flesta varor. Sedan kompletterar jag med besök på Ica Malmborgs där jag bl.a. köper mitt mjöl och ekologisk kyckling och det kommer definitivt bli fler besök på Green Matmarknad. Från att tyckt direkt illa om att handla börjar jag tycka att det faktiskt är riktigt kul, ser det mera som en expedition!

Mängden kött jag köper hem har helt klart minskat. För det första känner jag verkligen inte för att köpa konventionellt kött längre, bl.a. efter att ha läst om dagens djuruppfödning i boken ”Matens pris”. Ska verkligen köpa Kravmärkt kött fortsättningvis, alternativt vilt kött, och definitivt i mindre mängder.

Brödbak

Min passion för att baka surdegsbröd fortsätter. Familjens brödkonsumtion har skjutit i höjden och nu det blir både en och två bakdagar per vecka. Det är verkligen en stor skillnad mot de senaste åren när jag i stort sett inte bakat mera än lussekatterna till jul. Det är så kul att ha hittat tillbaka till bakningen igen! Brödet blir gott och dessutom betydligt nyttigare än vanligt bröd bakat på jäst.

 

Sammanfattningsvis har det varit en mycket intressant, rolig och lärorik månad och jag ser fram emot nya förändringar och utmaningar!