Förr om åren var jag i perioder rätt flitig med att baka och det hände att det bakades vörtbröd till jul. Men det var ett tag sedan. Som nybliven surdegsentusiast så vill jag ju baka alla säsongers olika surdegsbröd, därmed förstås också vörtbröd. Flytande vört och favoritrågmjölet inhandlades på Brödlabbet och sedan var det bara att sätta igång. Jo det förstås, en liten detalj till …

Jag har faktiskt fått kapitulera och inhandla ett paket jäst. Eftersom söta degar jäser väldigt trögt på surdeg så har jag efter rekommendationer bl.a. av Caroline på Brödlabbet insett att det är nog bäst att ha lite jäst i denna typ av bröd. Receptet jag bakade efter var det i Martins Johanssons första bok, med några små justeringar.

  • Jästiden är satt till 1 1/2 timme – 2 timmar baserat på 50 gram jäst. Eftersom vi skulle vara borta under dagen så fick degen gärna jäsa lite längre, så jag tog 15 gram jäst och lät degen jäsa 6 timmar. Och den jäste verkligen bra. När vi kom dem hade den mer än fördubblats. Därefter bakade jag ut bröden och lät jäsa i jäskorgar ytterligare 2 timmar. Med den fina rågsurdegen går det nog att dra ner mängden jäst ytterligare. Ska testa 10 gram nästa gång.
  • Jag råkade läsa fel så det blev 1 tsk nejlikor istället för 1/2 tsk. Men det funkade det med. När jag skulle handla malen kardemumma råkade jag ta koriander istället. Behöver nya glasögon … Som tur är upptäckte jag felet. Koriander i vörtbröd hade nog inte blivit helt lyckat!

4 fina bröd, goda också!