Dagens ena brödbak har utförts både i köket och i snickarrummet. Själva bröddegen till ett rågbröd med nötter och frukt blandades till baserat på den härligt bubbliga surdegen som jag satte igår kväll. Bubbel när det är som allra bäst! Den stora utmaningen var att knäcka de sista nötterna från julens gottebord. Jag testade en annan nötknäppare  än sist, men den funkade inte heller särskilt bra. Den hade en tendens att mosa nötterna. Men jag kom på tipset jag fått av min mor. Jag gick alltså ner i snickarrummet och placerade mandlarna på snickarbänken och gick lös på dem med hammaren. Det var inte heller helt enkelt. Det gäller verkligen att slå precis lagom hårt så att skalet spricker men att mandeln forfarande är intakt. Lagom när nötterna var slut hade jag hittat den rätta tekniken. Nu gäller det att minnas tills nästa år.

Bubbel, baket börjar bra!