Jag försöker så mycket jag kan att minimera plasten i vardagen. Det är dock inte helt enkelt … I butiken väljer jag om jag kan varor som är förpackade i glas- eller pappersförpackningar istället för plast. Detta kan dock gå stick i stäv med att handla ekologiskt. Särskilt ekologiska frukt- och grönsaksprodukter är förpackade i plast för att särskilja dem från de konventionella varorna. Men det börjar glädjande nog faktiskt komma mer och mer ekoprodukter i lösvikt. Varorna packar jag i min fina korg och i olika typer av tygkassar. Har jag inga kassar med mig väljer jag papperskasse istället för plast. Många bäckar små …

Hemma har jag fasat ut den mesta plasten för förvaring. Matrester hamnar i burkar av glas. När jag tar med matlåda till jobbet använder jag som kompromiss burkar av glas med plastlock för att de ska hålla tätt. Mjölk- och gräddförpackningar används flitigt för att bl.a. frysa in bär. Plastpåsar använder jag så lite som möjligt. Det enda tillfälle när jag inte tycker att plastpåsar går att ersätta är vid djupfrysning av bröd. När jag bakar, oftast en gång per vecka, bakar jag fyra bröd. Ett ger jag oftast bort och ett eller två bröd hinner vi äta upp medan de fortfarande är färska. Surdegsbröd förvaras allra bäst utan att täckas på skärbräda med snittytan nedåt. Det eller de bröd vi inte hinner äta färskt skivar jag upp och lägger i plastpåse i frysen. Då kan vi ta fram bröd allt eftersom och tina i brödrosten. Rostat surdegsbröd smakar ju mums! Nu finns det äntligen miljövänliga plastpåsar av sockerrör att köpa i de flesta butiker, och då känns fryspåsen helt ok. Ett härligt steg framåt! 🙂

Fått korgen
En korg full med godsaker från affären. Synd att så mycket är förpackat i plast bara …

 

Ekoplast
Plastpåsar gjorda av sockerrör