I ett avseende har jag blivit lite klokare när jag handlar mat. Jag tittar mycket noggrannare på sista förbrukningsdag på förpackningarna. Om det jag ska köpa ska hålla länge så väljer jag den färskaste varan jag hittar för att inte riskera att den blivit gammal innan användning. Men om jag ska använda varan någon av de närmaste dagarna så tar jag istället den äldsta varan jag hittar. Ibland sänker butikerna priserna på färskvaror när sista förbrukningsdagen närmar sig. Och vissa kunder köper med glädje dessa varor, nu även jag. Med nyvunnen insikt om att det är rejäl marginal på datumen och att jag alltid ska lita på syn, lukt och smak vid användningen så känner jag mig trygg. Om fler vågade välja de mindre färska varorna så skulle matsvinnet minska. Välj färskt istället för färskast alltså!

Gammal mat