Som varande en måttligt teknikintresserad person omger jag mig ändå med en hel del elektronikprylar. Jag har en laptop som jag flitigt använder, inte minst när jag bloggar och en smartphone är mitt sociala verktyg och kamera. För två-tre år sedan upptäckte jag på allvar läsplattan som ett  praktiskt sätt att läsa böcker. Jag började låna mycket  e-böcker genom biblioteket och slapp på så sätt att köpa böcker och kom också i kontakt med en del för mig nya författare som jag annars inte hade läst. Sammanfattningsvis så är jag egentligen inte intresserad av elektronikprylarna som sådana, men av det innehåll som jag kan fylla dem med,

När min läsplatta gick sönder för ett drygt år sedan var jag i valet och kvalet om jag skulle köpa en ny. Är det ur miljösynpunkt bättre att köpa en läsplatta och läsa 300 e-böcker istället för att köpa 300 tryckta böcker? Jag har inte fått något bra svar på den frågan. Men i somras köpte jag i alla fall en ny läsplatta och kom därmed igång att läsa igen. För att köpa tryckta böcker har jag inte längre lust med.

Likadant gäller med tidningar, film och musik. Dagstidningar läser jag enbart i digitalt format numera. Musik lyssnar jag nästan uteslutande på genom Spotify och nyligen installerade vi Netflix för att kunna titta på film. På det sättet har vi i princip eliminerat behovet av att köpa och äga media. Mycket går ju att låna eller njuta av on demand. Färre inköp blir det alltså och också möjlighet att rensa ut bland våra befintliga prylar, till glädje för någon annan förhoppningsvis.

Läsplatta