Vi har fortfarande kvar lite av den fina MSC-märkta torskryggen som vi köpte tidigt i höstas. Så idag lagade jag till en riktigt god fiskgratäng med torskrygg och räkor för att fira far. Med fina råvaror, en rejäl klick smör och en skvätt vin blir det finaste festmaten. Det kommer att bli slagsmål om resterna imorgon …

 

Fiskgratäng

5 portionsbitar torskrygg
1 gul lök
1 morot
1 dl vitt vin
salt, peppar
smör

20 potatisar
smör
mjölk

Sås
2 msk smör
2 msk mjöl
buljongen från fisken
2 dl grädde
3 msk dill
salt, peppar
300 gram skalade frysta räkor

  1. Lägg fisken i en smord form. Salta och peppra på bitarna. Lägg på några rejäla smörklickar. Häll på vinet och lägg i lök och morot. Koka i ugnen, 175 grader, tills fisken är precis färdig. Häll av buljongen och spara till såsen.
  2. Skala och koka potatisen. Pressa potatisen när den är kokt och tillsätt några rejäla smörklickar. Rör i så mycket mjölk så att moset blir smidigt.
  3. Gör en sås på buljongen från fisken. Tillsätt räkorna när såsen är färdig.
  4. Klicka moset runt fisken. Dra med en gaffel i moset för att få det toppigt och fint. Häll på såsen.
  5. Gratinera i 225 grader ca 10 minuter så att moset får lite färg.
Ät och njut!

Fina fisken

 

 

 

 

Alla ingredienserna finns som ekologiska alternativ.