Alla hushåll kan bidra till att minska matsvinnet genom att inte köpa hem mer mat än som går åt, förvara maten på ett bra sätt, inte titta oss blinda på bäst-före-datum och använda rester på ett smart sätt. Men även i butiken kan man bidra till att minska svinnet. Förut, måste jag medge, valde jag med automatik alltid den färskaste varan. I vissa fall kan det vara motiverat. Om varan ska användas vid ett visst tillfälle längre fram i tiden t.ex. Men om mjölken eller grädden ska användas omedelbart finns det ju ingen anledning att gräva fram det färskaste paketet längst in i kylen. Nu försöker jag vara lite smartare och välja varor med så ”dåligt datum” som det är möjligt att göra. Om jag veckohandlar kan jag också blanda och ta en liter äldre mjölk och en lite nyare. Om fler gjorde så skulle andelen varor där bäst-före-datum passerats kunna minimeras.

Igår förbarmade jag mig över en kartong ägg som skulle rensas ut och köpte den för halva priset. Den var alldeles upplöst i botten av krossade ägg som läckt från en annan förpackning. Väl hemma fick jag spola vatten på kartongen för att få loss de fastklibbade äggen. Två av dem är lite spräckta, men används de bara snabbt är det ingen fara. Annars är äggen helt ok, särskilt nu när de är rena. Istället för att sluta i en container hamnar de nu på vårt matbord!

Vuxenpoäng