Jag har i år verkligen kommit igång med surdegsbakning. Detta annorlunda sätt att baka där brödet får lång tid på sig att utveckla många smaker har blivit en passion. Jag började med att läsa bloggen Pain de Martin och köpte sedan Martin Johanssons första bok ”Surdegsbröd”. Ur den boken hämtar jag recept på bland annat dinkelbröd och knäckebröd som  jag bakat flera gånger. Nu senast provade jag även receptet på Honungsbröd, mycket gott.

Förväntningarna var därför stora när jag köpte Martins andra bok ”Enklare bröd”. Tyvärr blev jag lite besviken. Temat i boken är förvisso att baka just enkla bröd, men det är för mycket upprepningar av samma grundrecept och de flesta bröd är jästbaserade. Jag har inte längre någon lust att använda vanlig jäst även om mängderna är små, typ 3 gram per bak. Tjusningen är ju att använda surdeg. Dock blir jag inspirerad av Martins fina bilder och hur han varierar bröd med olika mjölsorter och smaktillsatser.

Det jag just nu håller på med att utveckla i mitt bakande är att långjäsa alla bröd. Min grundtanke med alla bröd är att det ska ta 24 timmar att baka, men den effektiva tiden ska vara så kort som möjligt. Dagens brödbak är en variant på Dinkelbrödet som det finns recept på här i bloggen. Min nya variant är som följer:

  1. Gör surdegen. Låt den stå 10-12 timma på ett varmt ställe.
  2. Gör bröddegen och häll upp den i en insmord plastlåda. Låt den stå 10-12 timmar i svalen/kylen. Vik den en gång innan den sätts in i svalen, sedan ytterligare en gång efter en dryg halvtimme. Låt sedan stå.
  3. Stjälp upp degen, forma två bröd och grädda omedelbart.

Minimalt jobb och degen jäser helt fantastiskt. Och så gott det blir!