Något man verkligen kan njuta av i asiatiska länder är den goda maten. Smakerna av soja, sesamolja, chili och sichuanpeppar är helt ljuvliga. Men självklart är det svårt att låta bli att fundera kring hur maten producerats. Det gör jag ju förjämnan. Hemma har jag inte full kontroll på vad jag äter på en restaurang, men jag kan i alla fall ställa frågor. I Kina med språkbarriären blir det knepigt. Så jag äter och njuter av smakerna men funderar på hur klimatsmart den är …
För andra gången i mitt liv hamnade jag på en restaurang som hade bambularver på menyn, och även nu fegade jag ur och lät bli att beställa in det. Men nu har jag bestämt mig. Om jag får möjlighet en annan gång ska jag inte vara så mesig utan verkligen testa. Insekter är en föda som bara förekommer i ett fåtal kulturer, men skulle kunna bli en viktig näringskälla för många fler enligt FN:s rekommendationer. Jag önskar att jag varit lite modigare, det var ju faktiskt bara larvigt att låta bli!
Äta myror? De är världens käk, kittlar dödsskönt .. Nej, men varför inte lite larver!
Jag förstår din reaktion, men jag tror också att det är ditåt vi är på väg. Nu har jag inte forskat i detta själv, men enligt hyfsat insatta källor skulle inte de vegetabiliska proteinerna räcka ifall alla blev vegetarianer, så då måste vi hitta en hållbar proteinkälla istället, och larver verkar vara en lösning. Får väl se om jag får möjlighet att testa någon gång… 😉
Jag lovar att testa nästa gång jag får chansen. I det långa loppet skulle jag hellre vilja äta larver än biff, åtminstone från ett miljöperspektiv. Ur ett gastronomiskt perspektiv är jag mer tveksam innan jag har provat … 🙂