Det är intressant vid besök i andra länder att försöka få en uppfattning om miljöfokus och tillgång på ekologiska produkter. Det intrycket jag fått via olika artiklar, och även andelen ekovaror med kinesiskt ursprung i svenska butiker, är att tillgången på ekologiska produkter ökar i Kina. Det är dock inte lätt som helt okunnig i kinesiskt tal- och skriftspråk att själv bilda sig en uppfattning genom att gå runt i affären. Bland varor med engelsk text hittade jag i alla fall några ekovaror, ägg och te.

Te har jag köpt en hel del de gånger jag besökt Beijing, men det var första gången jag stötte på ekote. Etiketten på burken var dock lite svårtydd. Kinesiskt ekote finns i välsorterade teaffärer i Sverige. Ingefära är en ekovara jag handlar hemma, ofta då av kinesiskt ursprung. I grönsaksdisken i Beijing fanns det mängder med stora fina knölar. Ekologiska eller inte? Jag har faktiskt ingen aning …

Ekoägg2
Ekoägg

 

Ekologiskt te
Ekote i Beijing

 

Ekote
Kinesiskt ekote i Sverige

 

Ingefära och vitlök
Konventionell(?) ingefära i Beijing

 

Ingefära Sverige
Kinesisk eko-ingefära i svensk butik