Många drömmer om en vit jul med strålande sol och ett gnistrande snötäcke på marken. Visst skapar det julstämning på en annan nivå än när det är barmark, plusgrader och mulet. Men jag gillar den gröna julen också. Ja, den klimatsmarta och miljövänliga julen alltså.

I en familj där vi har blandade preferenser, några vegetarianer och några familjemedlemmar som inte alls gillar julens sillrätter så får det bli ganska många olika rätter på julbordet. Några kötträtter får jag gå med på, köttbullar gjorda på viltfärs, lite prinskorv, skinka och revbensspjäll. Eftersom vi äter så lite kött annars så får det vara ok. Och allt var ekologiskt såklart!

De klassiska fiskrätterna finns också på vårt julbord, Branteviksill, Janssons frestelse och rökt lax. Men den gröna delen är ju som sagt viktigast och vi jobbar på att successivt utöka den. Det är säsong för kål och andra vintergrönsaker så dessa dominerade på julbordet. Årets gröna rätter blev fräst grönkål, rödkålssallad, grönkålssallad, kimchi, syrade morötter och rostade jordärtskockor. Så det blev en grön jul i dubbel bemärkelse! Och mera kål kommer det att bli under vintern innan vi kan njuta av vårens primörer. Särskilt kimchi har blivit mycket uppkattat. Det ska jag göra fler gånger!

Svartkal
Egen svartkål smakar riktigt gott!

 

Engronjul
Lite av det gröna på julbordet, grönkål, rödkål, jordärtskockor och syrade morötter