Vad önskar du dig i julklapp i år? En fråga som många ställer och som därmed många måste ta ställning till och besvara. Ja, vad önskar jag mig egentligen? Om jag tänker efter en stund så kan jag nog komma på en del saker som skulle vara bra att ha. Jag skulle t.ex. vilja ha en fin ostkupa som man både kan förvara osten i och även servera den ur. Men vad är det jag egentligen behöver? Med största sannolikhet ingenting. Eller t.o.m. mindre än det jag redan har.

Jag tror att de flesta skulle hålla med mig när jag säger att vi har alldeles för mycket prylar. De mekanismer som får oss människor att vilja samla på hög, och som hjälpte oss att överleva i tider av underskott, kan spåra ur i tider av överflöd. Samma ska med vår smak för sötsaker. Den funkade bra när det enda socker vi fick i oss kom från bär och honung i naturen, inte lika bra när det finns enorma mängder med sötsaker i varenda affär.

I våra butiker finns det varor som vi kanske vill ha, men ofta egentligen inte behöver. Man borde skriva följande önskelista i år:

  1. Ingenting
  2. Ingenting
  3. Ingenting
Det är faktiskt precis det vi behöver!
Fast maken och jag har fuskat och köpt en gemensam julklapp, en sak som vi tittat på ett tag och ändå skulle ha köpt. Behöver vi den egentligen? Förmodligen inte, men det är en sak som vi kommer att använda mycket. Tack på förhand tomten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto från High Intelligence Office