Nu tändas tusen juleljus … Många med mig uppskattar nog julen just för myset med tända ljus. Härligt är det! Konsumtionen av vanliga ljus och värmeljus skjuter i höjden under december. Jag måste erkänna att jag har inte funderat så mycket på vilken typ av ljus jag använder och definitivt fuskat med återvinningen av kopparna. Men nu kan jag dela med mig av några tips som jag läst!

  • Stearin är bättre än paraffin som är oljebaserat (fossilt alltså). Stearin kan både vara animaliskt och komma från vegetabiliska oljor typ palmolja (vilket inte är så bra). Det gäller att läsa på förpackningarna alltså.
  • Återvinn kopparna, men separera vekeshållaren som är av stål från resten av koppen som är av aluminium. Annars sorteras hela koppen som stål och då förbränns aluminiumet när stålet smälts ner.
Men så enkla knep kan vi njuta ännu mera av ljusen och julefriden!

Några av mina juleljus

 

 

 

 

Hela artikeln om värmeljus:
http://norran.se/2012/12/inrikes/varmeljuset-en-miljobov/