I helgen har jag för allra första gången provat på att göra ost. Ja, om man inte räknar färskost förstås. Det har jag gjort vid ett antal tillfällen förut för att servera till ostbrickan eller för att ha till morotskakans glasyr. Nu deltog jag i en ystningskurs på Ängavallen, där drygt 10 deltagare fick testa att göra en halvhård gårdsost som ska lagras i 3 månader. Med Ängavallens mått var det en liten sats som ystades, bara 150 liter mjölk. Principen och receptet funkar även för hemmabruk så om några veckor planerar jag att göra ett försök på hemmaplan. Lagom sats då är 10 liter mjölk vilket ger ca 1 kg ost. Löpe och ostform är inhandlade!

Det var mycket spännande att få en inblick i ostens värld. Som surdegshemmabagare kunde jag konstatera att ost också är en hel vetenskap och det finns alla möjligheter att nörda in på detta också. Det kräver dock ett helt annat tålamod än brödbak. När man testar nya brödrecept och laborerar med olika parametrar får man svar inom någon dag. Att göra ost innebär att vänta flera månader på slutresultatet. Åtminstone om man gör hårdostar. Som kompromiss kan en otålig person som jag göra halloumi och mozzarellaostar istället. Vi får väl se hur det blir!

Mina två första ostar från kursen har legat ett dygn i rumstemperatur och jag har saltat dem. Nu väntar 3 månader i matkällaren. Ska bli mycket att spännande att smaka dem i slutet på april. Hur ska jag kunna vänta bara … 🙂

YstningAngavallen
Bryta ostmassan

 

Pressaost
Forma osten och pressa ut vassla

 

Lagraost
Osten saltad och redo för lagring i matkällaren