Hittade ett nytt recept på Pain de Martins blogg som jag var tvungen att testa nu när jag äntligen fått igång en vetesurdegsgrund. Rågbröd i all ära men ibland är det gott med ett ljust bröd. Med surdeg blir även ett ljust bröd nyttigare än om det bakats med vanlig jäst. Och så mycket godare också, mmmm … Så här gjorde jag för att baka två fina dinkelbröd med stora härliga hål.

 

Dag 1, kväll

100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör ihop i en skål, täck med plastfolie och låt stå över natten.

 

Dag 2, morgon

surdegen
450 g ljummet vatten
250 g vetemjöl special
550 g siktat dinkelmjöl
25 g flytande honung
20 g salt

  1. Blanda allt utom salt i degblandare på låg hastighet i fem minuter. Höj hastigheten och kör ytterligare 5 minuter. Häll i saltet när någon minut återstår.
  2. Lägg över degen i en oljad bunke och låt stå 1 timme. Vik sedan ihop degen tre gånger med en halvtimmes mellanrum, ovanifrån, underifrån, från ena sidan och från andra sidan. Låt sedan degen jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek. Räkna med en total jästid på ca 5 timmar i normal rumstemperatur.
  3. När degen nästan har jäst klart sätts ugnen på 250 grader (varmluft). Sätt en plåt eller form längst ner i ugnen.
  4. Stjälp upp degen på bakbordet och dela i två delar, vik ihop och lägg på plåten. Skjuts in i ugnen! Släng några isbitar på den nedre plåten och sänk genast värmen till 225 grader. Efter 15 minuter sänk temperaturen till 175 grader.
  5. När brödet stått inne totalt 30 minuter är det klart.
  6. Låt svalna på galler. Ät och njut! Pålägg är helt överflödigt …