Dinkel är ett gott och miljövänligt alternativ till ris som producerar stora mängder växthusgaser. Dessutom har dinkeln avsevärt lägre GI-värde, d.v.s. är en långsammare kolhydrat. Jag upptäckte dinkel för några år sedan när jag åt en variant av den här salladen på en restaurang i Stockholm. Det har blivit mycket mer uppskattat av familjen än t.ex. bulgur som jag aldrig riktigt lyckats sälja in. Den här salladen kan serveras till det mesta. Den kan utgöra en nyttig bas i en vegetarisk måltid och är också mycket god till både kött och fisk, särskilt grillat. På sommaren kan salladen också varieras med olika färska grönsaker.

Dinkelsallad

4 dl hel dinkel
vatten, salt
1 granatäpple
1 liten rödlök
2 msk olivolja
50 g hela hasselnötter
salt, peppar

  1. Koka dinkeln enligt anvisningar på paketet. Låt svalna.
  2. Gröp ur kärnorna ur granatäpplet.
  3. Dela rödlöken i fjärdedelar och strimla sedan tunt.
  4. Blanda i rödlök och granatäpple i den kalla dinkeln. Häll i en skvätt olivolja, smaka av med salt och peppar och rör runt.
  5. Toppa med hasselnötter.
Ett gott tillbehör är en sås bestående av 2 dl turkisk yoghurt/creme fraiche blandat med 2 matskedar persillade.

Smaklig spis!