Jag upptäckte dinkel för en del år sedan. Det är nyttigare än vete och klimatsmartare än ris. Jag köper både mjöl för att baka med och hel dinkel för att koka istället för ris. Men faktiskt har jag inte tidigare testat att göra risotto på dinkel. Nu i helgen var det dags att prova. Jag har köpt lite olika sorter hel dinkel genom åren. Vissa är väldigt hårda och kräver lång koktid. Den senaste sorten jag testat är Icas ekologiska. Den behöver bara koka i 20 minuter. Så här gjorde jag risotton:

 

Risotto på dinkel

5 dl hel dinkel
1 gul lök eller ännu hellre schalottenlök
1 dl vitt vin
ca 8 dl vatten (kolla vad som står på paketet)
en buljongtärning
2 morötter i slantar
500 gram broccoli
1 dl grovriven parmesanost
200 gram kantareller

  1. Smörstek först kantarellerna och koka broccolin.
  2. Hacka och fräs löken i lite olja. Tillsätt dinkeln och fräs en minut.
  3. Häll på vinet och låt det koka in.
  4. Tillsätt sedan 1 dl av vattnet och en buljontärning. Låt det koka under omröring tills vätskan försvunnit.
  5. Tillsätt vattnet lite i taget och låt koka tills dinkeln är lagom mjuk. Rör regelbundet i kastrullen. Tillsätt morötterna och svampen när 10 minuter återstår av koktiden. Observera att koktiden varierar för olika sorters dinkel.
  6. Rör i parmesanosten och blanda i broccolin precis innan servering.
Kan ätas som ensamrätt eller serveras till kött eller fisk.