I kylen står de två surdegsgrunderna och bara väntar på att få komma till användning. Jag har sneglat på dem varje gång jag öppnat kylen. Nej min vänner, inget bak idag heller. Frysen är fortfarande full med bröd. Men idag gick det inte längre … Jag blev bara tvungen att baka! När jag väl kört igång insåg jag att jag saknade vetemjöl special som behövs i dinkelbrödet jag skulle baka. Därför uppstod en ny variant på detta bröd.

Jag utgick från receptet på dinkelbröd som finns i bloggen, men bytte ut allt vetemjöl special mot dinkel. Dessutom ersatte jag 100 gram av mjölmängden med skrädmjöl, ett nyttigt och mustigt mjöl gjort på havre. Eftersom jag inte skulle vara hemma på nästan hela dagen och passa degen fick jag ändra på jäsförhållandena också. Degen fick först jäsa i plastbyttan en dryg timme i rumstemperatur så att jag kunde vika den två gånger.  Därefter ca 9 timmar i kylskåpet.

Resultatet blev ett lite mindre fluffigt bröd, mera av limpkaraktär. Havremjölet gav också en fin smak till brödet som avnjöts nybakat till middagen ikväll. Och jag är nöjd och glad att det blev ett bak till slut!