Brödet som varit basföda i tusentals år är nu i högsta grad ifrågasatt. För en del år sedan när GI-kost var på modet framhölls vikten av att äta rätt sorts kolhydrater. Men numera är det snarare så att alla kolhydrater är omstridda och olika dieter bygger på att man ska äta så lite kolhydrater som möjligt. Vitt mjöl, socker, potatis, pasta och ris ska undvikas till varje pris.

Men jag köper inte denna generella dissningen av kolhydrater. Jag är helt övertygad om att vi människor behöver en kost sammansatt av kolhydrater, fett och protein i lämplig balans. Och vi ska satsa på bra råvaror, laga maten från grunden och undvika processad mat.

När det gäller bröd så är det en enorm skillnad på bröd och bröd. Vitt industribakat och snabbjäst bröd med diverse tillsatser gjort på mjöl av mindre god kvalitet är inte bra basföda. Men hantverksbakat bröd utan tillsatser som fått jäsa länge på surdeg för att få ut maximalt med näring av finaste stenmalt mjöl, det kallar jag för bra mat. Fantastiskt gott är det också! Nu ska jag strax baka!

Vitt bröd
That is not bread!

 

40Fullkornsdinkel
This is bread!