… och kommer aldrig igen! Människan har förmodligen idkat byteshandel i alla tider. Men i ett modernt samhälle är de allra flesta utbyten av varor, oftast nya sådana, och tjänster kopplade till penningtransaktioner. Men det finns alternativ till detta. Både organisationer och privatpersoner anordnar loppförsäljningar och bytardagar och det finns förmedlingar för allt från hemodlad frukt till planering av samåkning.  Det är spännande att se hur dessa initiativ växer fram.

Just frukt är ett område som uppmärksammats särskilt i år. Den yrkesodlade frukten i Sverige är bara en tiondel av den mängd frukt som finns i våra villaträdgårdar. Tyvärr är det ofta så att den egna frukten inte tas till vara av olika skäl. Det kan helt enkelt vara alldeles för mycket. Vi hade tidigare 3 plommonträd och det är verkligen för mycket att hantera för en familj. Nu har vi ett kvar och det är mycket mera lagom.

Vårt lilla äppelträd gav ingen skörd i år, så äpplen har stått högt på min önskelista. Jag är därför så glad att jag  fått äpplen av kära vänner och  i utbyte kunnat ge bland annat tomater och surdeg. Jag har en väninna som vill byta till sig levainbröd mot björnbärsmarmelad. Den dealen ser jag också fram emot. Vår humle i trädgården har jag donerat och har jag tur får jag kanske prova lite öl i utbyte.

Det är verkligen bara fantastin som begränsar vad vi ger bort eller byter med varandra. Det känns så mycket bättre att ”ge, byta och få” istället för ”köpa och slänga”!

Finfina äpplen