För precis 4 år sedan gjorde sonen och jag våra första stapplande försök att förstå oss på surdegens magiska värld och baka bröd utan jäst. Vem kunde då tro att vi skulle bli helt sålda, att sonen skulle bli passionerad och professionell bagare och att jag numera bakar allt bröd vi äter.

Det har varit en lång resa, ibland har det gått bra, ibland har det gått mindre bra. Jag har lärt mig massor, först genom brödkursen för Sébastien Boudet, nu är sonen min stora inspirations- och kunskapskälla. I grunden är det väldigt enkelt att baka surdegsbröd. Ingredienserna är få, bara mjöl, vatten och salt, men det är ändå massor av faktorer som påverkar hur brödet blir. Det är helt omöjligt att inte bli fascinerad och jag kan inte tänka mig ett liv utan bak!

Forstasurdegsbrodet
Första brödbaken december 2011

 

Brodtilljulfest
Ljust surdegsbröd, mitt vardagsbröd 2015

 

Virvelmjolbrod
100% fullkorn, virvelmjöl från Warbro kvarn

 

Surdegspizza
Pizza på surdeg såklart

 

Baguetter
Bakar på jäst för en gångs skull, ja poolish alltså, dvs pyttelite jäst

 

Mittbidragtilljulfesten
Brödstilleben, vörtbröd, julkavring och ljust surdegsbröd

 

Gottnyttbrod
Julens alla bröd, julkavring, ljust surdegsbröd, frukt- och nötbröd, vörtbröd

 

Prastenshar
Även söta bröd kan bakas med surdeg, gjorde ett eget recept i år!