Jag föredrar att vara den som lyfter fram det som är bra istället för att leta fel. Men idag ska jag vara lite negativ och gnälla på, ja faktiskt dissa, en butik i Lund. Att aktivt välja en kost som innehåller en begränsad mängd kött- och mejeriprodukter är sannolikt bra både för miljön och för den enskilde individen. Kött, mjölk och grädde kan jag lätt vara utan, men osten är det värre med. Det är ju så vansinnigt gott! Men ska jag äta ost så ska det vara bra ost, både ekologisk och god alltså. Tyvärr är utbudet av eko-ost lite sådär. I hemmabutiken finns det max två sorter. Så det blir att besöka andra butiker som Green Matmarknad och Ica Malmborgs.

Man skulle ju kunna förvänta sig att finns fler eko-ostar i en specialbutik, men så är det inte i Lund i alla fall. Jag brukar besöka Bengtsons ost med jämna mellanrum för att inventera lagret. Sist hittade jag bara två ekologiska ostar, nämligen Vesterhavsost och Blå Kornblomst, vilket man tycka är minst sagt klent i en butik med 300 ostar i sortimentet. Jag frågade förstås, återigen, varför det är så. Och jag fick en rad olika förklaringar från personalen: ”- Jo, det har vi pratat om, men jag vet inte varför det inte har blivit så. – Men då vi får ta bort andra favoriter. Det får ju inte plats fler ostar i disken.”

Tja, vad ska man säga … Vill man så kan man. Att göra valet att bara ha två ekologiska ostar, dessutom sorter som finns att köpa i många vanliga livsmedelsbutiker är i mina ögon ett icke-val. Och jag har tröttnat på att tjata på dem och kommer definitivt handla ost på andra ställen fortsättningsvis. Fler besök på Green Matmarknad som har en grym ostdisk kommer det att bli!

Vesterhavsost